Du kan læse om vores lækre opskrifter ved at klikke på nedenstående links
Hvor intet andet er angivet, er opskriften til 4 personer
Sild
Silden har ikke nogen særlig sæson og fiskes hele året. Dog er den særligt god i august-september (høstsild), hvor den er ekstra fed. Nu skal den nydes røget, stegt, speget, marineret etc.
Stegt sild i lage
- 10 sildefileter
- Rugmel
- Salt og peber
- 2 dl eddike
- 2 dl sukker
- 1 dl vand
- 1 løg
- Tørrede krydderier
Vend sildefileterne i rugmel, salt og peber og steg dem gyldne i fedtstof på panden ved jævn varme. Lad sildene køle og dryppe af på fedtsugende papir.
Skræl løget og skær det i skiver. Kog lagen sammen af eddike, sukker, vand og løg. Lagen krydres med tørrede krydderier efter smag og fantasi. Her er et par forslag: Et stykke hel kanel, stjerneanis, nelliker, sennepskorn, chili, allehånde, appelsinskal, find selv på flere.
Læg de afkølede sildefileter i en bøtte, hæld lagen over, så sildene er dækket og luk med tætsluttende låg. Lad sildene trække i lagen 1-2 døgn.
Eksperimenter dig frem til din favoritsmag og imponér gæsterne næste gang du inviterer til frokost.
Jomfruhummer
Jomfruhummeren, som i størst omfang fanges i Nordsøen, Kattegat og Skagerak, kaldes også for dybvandshummer eller Læsøhummer. Den har fast, hvidt kød, som smager fantastisk, hvad enten det steges på pande, i ovn eller grilles. Denne lækre smag får jumfruhummeren fra den føde, som består af stort set alle slags små bunddyr.
Grillet jomfruhummer med skaldyrsdressing
- 1200 g jomfruhummer
- God olie
- Hvidløg
- 1 dl cremefraiche 18%
- 1 dl mayonnaise
- Saften af ½ citron
- 1 knsp. dijonsennep
- 1 tsk. konc. tomatpuré
- 1 tsk. rosenpaprika
Rør creme fraiche, mayonnaise, citronsaft, dijonsennep, tomatpuré og paprika godt sammen og smag til med salt, peber og evt. lidt sukker. Lad dressingen hvile på køl, mens jomfruhummerne grilles.
Flæk jomfruhummerne på langs og pensl dem med en god olie, f.eks. ekstra jomfru olivenolie, og drys med salt og peber. Hak hvidløg fint og fordel på jomfruhummerne. Mængden varierer efter smag og andre ingredienser, f.eks. chili, ingefær o.lign. kan anvendes sammen med eller i stedet for hvidløg. Brug fantasien og find din smag.
Grill jomfruhummerne på skallen over direkte varme i ca. 5 min. og server med en god, blandet salat og et stykke flûtes.
Kulmule
Kulmule er en torskefisk, med hvidt til gråligt kød, som smager lidt skaldyrsagtigt og krydret. Køddet er lidt løst i rå tilstand, men bliver fast ved tilberedning. Mundhulen og gællehulen er sort, hvilket har givet den sit løjerlige navn.
Kulmulen lever på 100-300 meters dybde, hvor den lever nær bunden. Den jager sildefisk og makreller i de højere vandlag om natten.
Kulmule i karry/mango sauce:
- 600 g kulmulefilet
- 1 lille løg
- 1-2 fed hvidløg
- 1 bdt. forårsløg
- Lidt karry
- 4 spsk. creme fraiche 18%
- 2 spsk. mangochutney
- Salt, peber og sukker
Snit grøntsagerne fint og svits dem hurtigt med karry i lidt olie på panden.
Tilsæt creme fraiche og mangochtrney og lad saucen kogen sammen nogle minutter. Smag saucen til med salt og peber og evt. lidt sukker.
Skær kulmulefileterne i mindre stykker, læg dem i saucen og lad det koge 5-6 minutter.
Server med kogte ris eller bulgur og evt. et stykke godt brød.
Mørksej a la Grækenland
- 600 g mørksejfilet
- 2 pk. mozzarella
- 4-5 tomater
- Olivenolie
- Frisk basilikum
- Salt og peber
Skær nervebenene ud af mørksejfileten (det den lille række ben, som sidder i toppen af fileten), læg den i et smurt, ildfast fad og krydr med salt og peber.
Skær tomaterne og mozzarella i skiver og læg dem skiftevis, som tagpalder, ovenpå mørksejfileten. Stænk lidt olie og drys med hakket basilikum (tørret kan også bruges)
Bag retten i en 200° C forvarmet ovn i 20-25 min og server med f.eks. bagte kartoffelmos toppe (se opskrift her)
Fyldt peberfrugt med mørksej
- 500 g mørksej
- 1 lille løg
- Blandede krydderurter
- 200 g græsk feta
- 4 peberfrugter
- Salt og peber
Skær nervebenene ud af mørksejfileten (det den lille række ben, som sidder i toppen af fileten), hak den groft og rør den sammen med 1 tsk. groft salt i en skål. Tilsæt finthakket løg, hakkede krydderurter (herbes de Provence er et godt bud). feta i grove tern og friskkværnet peber. Rør i farsen til den er jævn
Halvér peberfrugterne og fjern stilk, kerner og mellemvægge og læg dem i et smurt, ildfast fad. Fordel farsen i peberfrugterne og bag dem i en 200° C forvarmet ovn i 20-25 min. Server med kogte ris eller bulgur og en kraftig tomatsauce
Mørksej krebinetter
- 600 g mørksej
- 1 lille løg
- Blandede krydderurter
- 200 g græsk feta
- Salt og peber
Skær nervebenene ud af mørksejfileten (det den lille række ben, som sidder i toppen af fileten), hak den groft og rør den sammen med 1 tsk. groft salt i en skål. Tilsæt finthakket løg, hakkede krydderurter (herbes de Provence er et godt bud). feta i grove tern og friskkværnet peber. Rør i farsen til den er jævn
Form farsen til krebinetter mellem hænderne og steg dem 5-6 min. på hver side ved jævn varme. Server med kogte kartofler eller pastasalat og tzatziki